بتن ریزی در سرما و استفاده از ضد یخ بتن برای بتنهای خیس، عمل یخزدگی یک عامل تخریب است، چون آب به هنگام یخ زدن ازدیاد حجم پیدا کرده و باعث تولید تنشهای مخرب درونی شده و بتن ترک برمیدارد. ترکها و درزها در نتیجه یخ زدگی و ذوب متناوب، باعث میشود سطح بتن به صورت پولکی درآمده و بر اثر فرسایش، خرابی و عمق بیشتری پیدا کند. عمل یخ زدگی بتن و میزان تخریب حاصله، بستگی به درجه تخلخل و نفوذپذیری بتن دارد که این موضوع به تاثیر ترکها و درزها بستگی دارد. چنانچه هوا سرد و دمای بتن کم باشد، سرعت واکنش سیمان با آب کند و زمان گیرش طولانی میشود در نتیجه مقاومت چندانی در ساعات و روزهای اولیه حاصل نمیشود. زمان قالب برداری طولانی خواهد شد و ممکن است در طول این مدت به واسطه لرزش و ضربه آسیبی به بتن وارد شود. چنانچه در هنگام گیرش یا پس از آن، زمانی که مقاومت بتن چندان زیاد نیست یخبندان در بتن حاصل شود، بتن به واسطه انبساط ناشی از یخ زدن آب در حفرات، در اثر تنشهای کششی حاصله، ترک دار و از بین برود. یخ زدن بتن تازه ریخته شده یک عمل تدریجی است که به میزان سرمای هوا، عیار سیمان در بتن، مقادیر آب مصرفی در طرح اختلاط و چگونگی نگهداری و عمل آوری بتن بستگی دارد. و با توجه به نقطه انجماد آب و روند انتقال حرارت در بتن رخ میدهد. افزایش ۹ درصدی حجم آب که به واسطه یخ زدن آن در بتن رخ میدهد باعث میشود مقدار فشار منبسط کننده در بتن از مقاومت کششی بتن تجاوز نموده و منجر به بروز تخریب و خسارت شود. دامنه خسارت وارده به بتن از پوسته شدن سطحی تا از هم پاشیدگی کامل است. این عامل سبب افت غیرقابل جبران مقاومت فشاری بتن خواهد بود. بنابراین نیاز به استفاده از نوعی مواد افزودنی بتن از قبیل افزودن ضدیخ بتن بدون داشتن اثرات مخرب، جهت کاهش آب و افزایش اسلامپ، بتواند از یخ زدن بتن در دماهای پائین جلوگیری نماید، کاملا مشهود است. با افزودن ضدیخ بتن به مخلوط بتن هیدراتاسیون کلسیم آلومینات سیمان سرعت میگیرد. حرارت حاصل به تند کردن گیرش بتن و تقلیل خطرات ناشی از افت سریع دمای محیط کمک میکند. اضافه نمودن ضد یخ به مخلوط بتن از مقدار آب مورد نیاز با توجه به اسلامپ ثابت کم میکند. بدین ترتیب فشردگی و تراکم بتن تازه و پایداری بتن سخت شده در مقابل سیکلهای انجماد و ذوب افزایش مییابد.
برای جلو گیری از یخ زدن بتن نه تنها باید از ضدیخ بتن استفاده نمود بلکه باید به نکات و توصیه زیر توجه نمود:
حداقل دمای محیط برای انجام بتن ریزی باید ۵+ سانتی گراد باشد و در صورتیکه دمای محیط کمتر از این حد باشد از بتن ریزی جداً خودداری نمایید.
حداقل دمای بتن در هنگام بتن ریزی به ضخامتهای مختلف سازه بستگی دارد.
دمای اجزا بتن هنگام اختلاط باید حداقل ۱۲+ درجه سانتیگراد باشد. و در صورت لزوم بایستی از روشهای مختلف گرم کردن آب و مصالح استفاده شود چنانچه امکانات لازم برای گرم کردن مصالح سنگی فراهم نباشد با استفاده از پوشش مناسب آنها را از برف و یخبندان محفوظ نگه داشت.