تاریخچه بتن شفاف
برای بار اول تولید قالب نور با استفاده از الیاف پیوسته در سال ۱۹۸۵ در کشور ژاپن ثبت شد. اما محصول جدید لایتراکن اولین بار توسط آرون لوسنری معمار ۲۷ ساله ی مجارستانی در سال ۲۰۰۱ اختراع شد و بعد از موفقیتآمیز بودن طرح، لایتراکن شروع به ساخت کرده و فروش خود را در سال ۲۰۰۴ آغاز نمود. شرکت بازاریابی بتن شفاف در آلمان و با نام لایتراکن میباشد که اقدام به تولید بلوک های پیش ساخته با اندازه های مختلف نمود. واژه لایتراکن از بتن انتقال دهنده نور گرفته شدهاست.
بتن شفاف یا شیشه ای
بتن شفاف یا شیشه ای حاصل ترکیب بتن مرغوب و فیبرهای نوری میباشد. این فیبرها به دو صورت پلاستیکی و شیشه ای تولید می شوند.قطر فیبرهای شیشه ای بین 30 تا 100 میکرون و نوع پلاستیکی آن بین 5/. تا 2/5 میلیمتر است . با تغییر نوع فیبرها نتایج بدست آمده متفاوت بوده،همچنین میتوان به این نکته اشاره کرد که نوع پلاستیکی فیبرها رنگ را بهتر عبور می دهند . این فیبرهای نوری حدودا 4 تا 5 درصد وزن بتن را اشغال کرده و به خاطر اندازه کوچکشان با بتن مخلوط شده و تشکیل یک جز ساختاری را می دهند که سطح بیرونی همگن و یکنواخت باقی می ماند . بتن شفاف به دو صورت بلوک و پنل قابل تولید است.هر بلوک میتواند در طرح و رنگ متفاوت (خاکستری،سفید،مشکی) تولید شود.
بتن عبور دهنده نور، امروزه به عنوان یک محصول ساختمانی جدید با قابلیت استفاده بالا مطرح است. این محصول ترکیبی از فیبر های نوری و ذرات بتن است و می تواند به عنوان بلوک ها و یا پانل های پیش ساخته ساختمانی مورد استفاده قرار گیرد. فیبر ها بخاطر اندازه کوچکشان با بتن مخلوط شده و ترکیبی از یک متریال دانه بندی شده را تشکیل می دهند. به این ترتیب نتیجه کار صرفا ترکیب دو ماده شیشه و بتن نیست، بلکه یک متریال جدید سوم که از لحاظ ساختار درونی و همچنین سطوح بیرونی کامل همگن است، به دست می آید که نور را از خود عبور میدهد.
فیبر های شیشه باعث نفوذ نور به داخل بلوک ها می شوند. جالب ترین حالت این پدیده نمایش سایه ها در وجه مقابل ضلع نور خورده است. همچنین رنگ نوری که از پشت این بتن دیده می شود ثابت است. هزاران فیبر شیشه ای نوری به صورت موازی کنار هم بین دو وجه اصلی بلوک بتنی قرار می گیرند. نسبت فیبر ها بسیار کم و حدود ۴ درصد کل میزان بلوک ها است. علاوه بر این فیبر ها بخاطر اندازه کوچکشان با بتن مخلوط شده و تبدیل به یک جزء ساختاری می شوند بنابر این سطح بیرونی بتن همگن و یکنواخت باقی می ماند.
موارد کاربرد:
1-دیوارهای خارجی غربی و شرقی
2-دیوارهای داخلی به عنوان هدایت نور وزیبایی
3- پوشش کف : یکی از جذاب ترین کاربرد ها، استفاده از بتن شیشه ای در پوشش کف ها و درخشش آن از پایین است. در طول روز این یک کفپوش از جنس بتن معمولی به نظر می رسد و در هنگام غروب آفتاب بلوک های کف در رنگهای منعکس شده از نور غروب شروع به درخشش می کنند.
4-استفاده در سازه( مسلح کردن بلوک بتنی) :
در صورت نیاز به مصلح کردن این بتن ، شیارهایی در داخل آن تعبیه می شوند. در حین ساختن دیوارها میلگرد ها بصورت عمودی یا افقی در این شیار ها قرار می گیرند و فیبر های اپتیکی بخاطر خاصیت انعطاف پذیری خود در اطراف میلگردها جمع می شوند و به این ترتیب میلگرد ها دیده نمی شوند.