معماری ساسانی اشاره به سبکی از معماری دارد که مادر معماری ایرانی میباشد که در دوران ساسانیان به اوج پیشرفت خود رسیدهبود. از بسیاری جهات، دوره سلسله ساسانی شاهد بیشترین دستاوردهای تمدن ایرانی بودهاست. همچنین سلسله ساسانی آخرین امپراتوری بزرگ ایرانی قبل از تسلط مسلمانان در پی حمله اعراب به ایران بودهاست. از سوی برخی کارشناسان معماری ساسانی بعنوان یک زیر رده از معماری پارتی دستهبندی میشود که با معماری دورههای پیشین تفاوت بسیار دارد. پس از تسلط اعراب بر ایران، نماآرایی (معماری)، گنبدها، نمادها و غیره توسط مسلمانان ضبط گشت و بعنوان معماری اسلامی معرفی شد. تمامی بناهای دوره ساسانی، به دوره شاهنشاهی ساسانی مربوط بوده و پیش از پیدایش دین اسلام بنا شدهاند.
ساسانیان در معماری، با احترام به معماری هخامنشی روش آنها را پی نگرفتند و بیشتر از معماری عیلامی که معماری بومآورد تریست سرمشق میگیرند. همچنین میتوان تأثیر زیاد معماری روم و بیزانس را در آن دید. شاید دلیل آن را بتوان در عدم توانایی حکومت ساسانی در به کار بردن مصالح گرانقیمت و کمیاب در ایران -سنگ و چوب که در زمان هخامنشیان از مصر و لبنان آورده میشدهاند- و زیاد بودن مصالح خشتی و خاک جستجو کرد.
رسم نوشتن روی سنگها (سنگنوشتهها) در این دوره ادامه مییابد.
رنگ زرد -رنگ آتش- نیز به عنوان رنگ مورد علاقهٔ ساسانیان شناخته شدهاست. آتشکدهها بناهای چهارگوشی بودند که آتش مقدس در زیر آنها قرار داشت در این بناها معمولاً گوشه سازی بکار میرفت و برروی گوشهها قوسهایی قرار داشت که این مجموعه را یک گنبد میپوشاند.